Skrivet av: La Casa Vola | 03 januari 2010

Att köpa ett hus!

I Italien köper man inte hus på samma sätt som i Sverige. Här behövs både tid och expertis för att genomföra ett köp.  Att lägga ett bud på ett hus i Italien är betydligt mer komplicerat än i Sverige. Budgivandet sker skriftligen och säljaren kan endast förhandla med en köpare åt gången. Varje part har 10 dagar på sig att fundera på motpartens bud. Det gör att det tar tid, å andra sidan går det hela betydligt lugnare till än här hemma. Inga stressiga SMS bud här inte!

Våra Moscatodruvor

En sk. Notaio som på svenska kan översättas till Notarius Publicus är den som genomför hela processen och garanterar att allt går rätt till. Mäklaren har inte så mycket med kontraktsskrivandet utan har gjort sitt arbete när köpare och säljare har kommit överens.

När man säljer en gård med jordbruksmark måste samtliga grannar tillfrågas om de vill köpa den odlade marken innan huset kan säljas. De har nämligen förköpsrätt enligt italiensk lag. Detta sker förstås skriftligen och grannarna har 30 dagar på sig att fundera på saken.

Alla grannar utom en tackade genast nej. Granne nummer fyra hade något gammalt groll med säljarna och förhalade processen någon månad. I början av december var allt klart för ett övertagande som sattes till den 23 december.

Så hände det som inte får hända. En av de tre säljarna avled plötsligt och det var dags för en bouppteckning innan försäljningen. Kan en bouppteckning genomföras på 10 dagar i Italien??? Omöjligt, trodde vi. Men som genom ett under meddelades det från Italien att köpet kunde genomföras enligt plan den 23 december 2009.

Nu var det dags att besöka banken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: