Skrivet av: La Casa Vola | 11 januari 2010

Maten i Piemonte

Piemonte är vida känd för sin mat och sina viner. Vissa hävdar att Piemonte är nummer 1 i Italien. Nu är det sällan att man får dålig mat i Italien oavsett vilket område man befinner sig i. Men utan att ha testat alla regioner så håller vi ändå med om att Piemonte har det där lilla extra.

Slow food rörelsen startade i Piemonte i slutet av 1980-talet som en reaktion mot all den fast food som svepte som en löpeld över världen. Rörelsen har sitt huvudsäte i staden Bra i centrala Piemonte men idag finner man Slow food filialer runt om i hela världen. I 2000-talets miljömedvetenhet har också slow food och närproducerad mat blivit en alltmer viktig del i samhällsdebatten här hemma.

Lokala produkter i matlagningen är i Piemonte en självklarhet. Varje restaurang, varje by har sina egna specialiteter och var och en är mäkta stolt över det man producerar. Det betyder också att det inte alltid finns menyer på restauranger utan istället är det kyparen som berättar vad köket har att erbjuda just denna dag.

En lunch eller middag i Piemonte är en behaglig tillställning som oftast pågår i flera timmar. Det beror på att man äter flera rätter än vad vi normalt gör här hemma. Det börjar med en antipasti, förrätten som kan bestå av kallskuret av olika slag. Naturligtvis kommer varorna från en lokal producent eller rent av från restaurangens eget kök. Därefter kommer en ljuvlig pastarätt med riven parmesanost innan det är dags för huvudrätten. Den kan bestå av kanin, fasan, rapphöna, oxe eller rent av hästkinder! Jag åt just hästkinder på en restaurang i närheten av staden Asti som heter I Bologna. En ljuvlig upplevelse som jag sent kommer att glömma!

Innan den obligatoriska espresson, eller ”il caffè” som det egentligen heter, kan man njuta av lokala ostar eller någon smaskig dessert. För egen del smakar jag mer än gärna på de ostar som restaurangen erbjuder. Det finns oändligt många goda variationer på lokalproducerade ostar i Piemonte. Får man dessutom lite Barbera marmelad till osten så sjunger änglarna!

Boun appetito !

Perfekt avslutning på en lång ljuvlig måltid

Annonser

Responses

  1. Åh va gott det låter! Jag tackar för inbjudan att följa er blogg om huset, vinet och måltiderna osv. Ser verkligen fram emot att en dag få testa ost och vin på plats. Nu ska jag gå ut i vintersolen!
    Kram Fia


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: