Skrivet av: La Casa Vola | 15 januari 2010

Vin i Piemonte

På La Casa Vola har vi gröna druvor. Moscatodruvan är områdets specialitet och dricks som förstahandsval när man väljer vitt vin.

Om man är i det här området och vill dricka rött, finns fantastiska viner som är gjorda på barberadruvan. Och det är verkligen mina ögonstenar, de där barberavinerna. Smakfyllda, fruktiga och lagom lätta att dricka. Inte så tunga som nebbiolovinerna från Barolo och Barberesco. Hellre dricker jag en Barbera av den lokala vinbonden för några euro än spenderar ett större antal euro på en mer känd producent som producerar sina viner på nebbiolodruvan.

Barberadruva

På Systembolaget finns ett stort antal barberaviner och som en start kan man börja med Antè Barbera d’Asti (nr 32335). Det kostar 89 kronor på Systemet. Doften är stor och fruktig med karaktär av blåbär, mogna plommon, nymalet kaffe och rostade ekfat. Smaken fyllig med frisk syra och karaktär av örter, stenfrukt, körsbär, cederträ, kaffe och nya rostade ekfat. Druvorna skördas manuellt från Ca’ Biancas egna vingårdar vid full mognad i början av oktober. Vinet jäser med skalkontakt på rostfria tankar. Därefter mognar vinet sju månader på delvis nya rostade franska fat.

Det andra vinet blir Icardi Nuj Suj 2005 (nr 99080) och kostar 159 kronor. Vinet har kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, björnbär, salvia och lakrits och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, björnbär, salvia och kaffe.

Sammanfattningvis två viner som lätt matchar upp smaker i ett långkok och som man lätt tar med sig i sitt minne efter att ha druckit dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: