Skrivet av: La Casa Vola | 01 februari 2010

Renoveringen har startat!

Tisdagen den 26 januari 2010 reste jag och Jytte ner till Italien för att förhandla med vår byggmästare. Vi hade fått en offert på de renoveringsarbeten som vi hade listat på vår önskelista. Istället för att  försöka förhandla offerten via telefon och mail bestämde vi oss för att åka ner och ta förhandlingen face-to-face.

När man skall renovera och bygga om i Italien tar man kontakt med en geometra. Det är en yrkesroll som jag tror nästan bara finns i Italien. Det är en kombination av en arkitekt och en byggmästare. Han eller hon har alltså kompetens inom båda dessa områden vilket faktiskt inte är så dumt. Det som designas kan också bli genomförbart i praktiken!

Vi reste tidigt tisdag morgon med SAS till Milano, hämtade vår beställda bil på AVIS och styrde kosan söderut. Denna gången lyste snön med sin frånvaro och väglaget var perfekt.

Efter 2 timmar anlände vi Santo Stefano Belbo. Vi ringde vår geometra som heter Alfonso och meddelade att vi var på ingång. Han var dock upptagen och ville skjuta på vårt möte till kl 1430 och föreslog att vi skulle åka till huset innan vi träffades så att vi fick se hur arbetet framskred!!! Hörde vi rätt?? Hade de redan påbörjat arbetet i huset utan att vi hade ett avtal signerat?

Vi insåg att vi behövde en god italiensk lunch för att hantera denna nya situation som vi inte var förberedda på. Vi parkerade utanför Bar Roma vid torget i Santo Stefano Belbo och tog en dagens för 8 euro. Det blev kalvkött med goda grönsaker.

Efter en relativt snabb lunch körde vi upp till huset och det första vi hörde var betongborrmaskinerna som arbetade för högtryck. När vi passerat grindarna in på gården möttes vi av en jättehög av sten, murbruk, betong och gammal bråte.

Betongborren hade arbetat i flera veckor

Tre italienare var i full färd med att demolera väggar och golv i den den delen av huset som köket skall vara. När de såg oss stannade upp med sitt arbete och tog oss på en rundvisning i huset för att stolt visa upp resultatet av deras arbete. Huset såg ut som en grevéost med stora hål i väggar och golv där värme-, el- och avloppsledningar skulle dras. Väggarna var rena från tapeter och i pannrummet hade den gamla oljepannan åkt ut med huvet före. Vi stod en stund och bara gapade innan vi insåg att renoveringen var i full gång och då kom skrattet.

Nya avlopp

Väl på Alfonsos kontor ställde vi frågan hur det kom sig att han hade startat renoveringen utan att vi visste om det. Han såg frågande ut och menade att han hade meddelat oss att det hade kört igång. Han hade dessutom förstått på oss att vi ville få det klart till påsken och då gällde det att komma igång!

Nytt värmesystem

Vi skrattade återigen och konstaterade att kommunikation är ett svårt kapitel. Ännu svårare är det om det sker på olika språk i olika kulturer.

Elementen målas

I det här projektet har vi redan lärt oss en massa nya saker och fler lär det blir under resans gång. Det blev i alla fall ett lyckat besök hos Alfonso. Det blev en förhandling och vi kom överens om både pris och omfattning till slut. Bäst var kanske ändå att vi skapade en större förståelse för våra olika sätt att tänka. Det tror jag är en stort plus inför kommande diskussioner och planeringar med Alfonso.

Dagen därpå styrde vi kosan mot Skandinavien igen och konstaterade att vi har en god samarbetspartner i Alfonso och resultatet av hans arbete i vårt hus kommer att bli strålande!

Tapeterna är borta

Gamla köket är gone

1 Februari 2010
Claes Runström


Responses

 1. Här sitter vi, dvs min man Ulf och jag, i ett vintervitt Roslagen och längtar till Italien. Vi har tidigare besökt Cinque Terre, Toscana, Rom och kusten och inlandet ner mot Amalfi. Underbart, men vi har nu blivit lite nyfikna på Piemonte. Genom min mans arbete blev han tippsad att besöka West Wine and Food på nätet. Sagt och gjort, via den siten fortsatte min man leta efter hus i Piemonte och till slut hamnade han här, på er blogg. Nu följer vi er renovering med stor nyfikenhet och intresse. Själva har vi tidigare renoverat två hus och håller på med det tredje, där vi också har ett litet Bed & Breakfast. Så vi förstår lite grand hur det är att renovera och vi kan nog bara tänka oss…….. lite grand, hur det är att renovera ett hus i Italien! En dröm som vi pratat om efter ett glas gott vin! På tal om vin, tack för vintipset Anté…….. mycket gott!
  Vänliga hälsningar
  Ewa & Ulf

 2. Hej Ewa och Ulf,

  Va kul att ni hittade oss där ute i cyberspace! Ja, det är ett spännande projekt som vi har kastat oss in i. Vi har letat hus i Italien länge men när vi kom till Piemonte slutade vi åka runt i Italien. Vi visste att vi hade kommit ”hem”. Med hjälp av vår mäklare fann vi så vår egna lilla vingård och till påsk skall det vara inflyttningsfest!!! Om ni inte varit i Piemonte så måste ni åka dit. Speciellt om utsökt mat och goda viner ligger er varmt om hjärtat. Så varför inte boka in en vecka till sommaren! Vi kommer snart att lansera vår hemsida med mer information. Prenumerera på bloggen så får ni mail när det ligger nyheter att läsa! Hoppas vi hörs igen och ses i Piemonte!
  Mvh Claes

 3. WOW! Modiga Mindre Män! Att ni vågar lita på denne byggmästare (jaja jag vet att han är ursnygg) men ändå. Inget kontrakt skrivet från början och han är redan i gång. Lycka till! Och kanske att jag kan få min kroatiske man att vilja besöka landsbygden i Italien, eftersom vi semestrar på den kroatiska landsbygden varje år.
  Eller tvärsom, att ni besöker den idylliska kroatiska landsbygden?
  Puss
  Lena


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: