Skrivet av: La Casa Vola | 18 februari 2011

Pelissero i Piemonte

Varje gång vi besöker vårt kära Piemonte blir det alltid några besök hos olika vinproducenter. En producent som vi tycker om och som gör goda viner är Pelissero.

Pelissero - Long Now

Pelissero-familien har producerat vin från egna vingårdar sedan 1960 och på den tiden var det Luigi Pelissero som stod bakom produktionen. Sonen Giorgio, kvalificerad enolog, är i dag ansvarig och driver vingården.  Giorgio Pelissero är utbildad enolog och har en teknisk syn på vinmakandet, men understryker också att allt handlar om kvaliteten på druvorna. Den moderna tekniken gör att han reder sig med två anställda i vineriet.  Typiskt för Pelissero är att vinet jäses i roterande tankar som ser ut som stora liggande cylindrar. Denna metod gör att skalen och saften blandas hela tiden i stället för att skalen i normala fall ligger som en hinna på toppen i tanken. Denna metod gör att man snabbare får fram kraftiga och taninrika viner. Även hans Dolcetto vin, som är en lättare druva i området, känns kraftigare jämfört med andra som jäses i stående tankar. Totalt sett har Pelissero i dag ca 30 hektar vinmark. Det flesta hektaren ägs av gården men några är också arrenderade. Det säkrar en produktion på ca 120 000 flaskor årligen av druvorna nebbiolo, barbera, dolcetto, freisa, grignolino och den vita favorita. Gården exporterar till ett 50 tal länder. Egendomen ligger i kommunen Treiso i närheten av Alba på toppen av en kulle. Härifrån har man en 360 gr vy över detta vackra område med Alperna som en skyddande krans i horisonten.

 

Utsikten från Pelissero

Utsikten från Pelissero

Pelisseros bästa vin är Barbaresco Vanotu och som alla andra Barbarescoviner är den gjord på druvan Nebbiolo. Druvorna till detta vin kommer från en liten vinlott som ligger 350 m över havet och har väldigt bra solexponering alldeles nedanför själva gårdshuset. Pelissero gör ytterligare tre barbaresco, Tulin, Nubiola och Annata som alla tre produceras på en mer traditionellt sätt än toppvinet. Langhe nebbiolo är ett annat rött vin som produceras på gården och som också görs av nebbioladruvan. Eftersom dessa druvor inte växer inom Barbarescoområdet får den bara heta Lange Nebbiolo. Long Now är Pelisseros förmodligen mest moderna vin och består av en blanding av barbera (50%), nebbiolo (50%). Barberan jäser i små ekfat och lagras sedan i dessa i 15 till 18 månader. Nebbiolon jäser i större fat och ligger sen i 15-18 månader i små ekfat. Efter blandning och lätt filtrering ligger vinet i någon månad på flaska innan försäljning. Det är ovanligt att man blandar druvorna i området så detta är en udda fågel, men en fantastisk sådan.

Barbera d’Alba Piani, produceras av druvan Barbera och jäsningen sker på temperaturkontrollerade ståltankar vid 30-32 grader. Därefter lagras det i ca 12 månader på små franska ekfat. Dolcetto d’Alba Munfrina jäser vid 26-28 grader och är deras mest fruktiga och enklaste vin som produceras helt och hållet i ståltankar utan lagring på ekfat.

Pelisseros viner går att köpa på svenska Systembolaget. Just nu erbjuder Systembolaget nästan hela Pelisseros produkter i sitt tillfälliga sortiment. Så skynda att fynda goda viner från Piemonte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: