Skrivet av: La Casa Vola | 23 september 2011

Dagstur till Ligurien

September är den bästa månaden i Piemonte. Varma dagar, svala nätter och stor aktivitet i vinmarkerna. Det är nu alla druvor skall skördas och sättas på jäsning. Först ut är Moscatodruvan som i år plockades redan i slutet av augusti, ca 3 månader före vad som brukar vara normalt. Därefter kommer de röda vinerna som Barbera och Nebbiolo. Den sistnämnda som ger de goda Barolo och Barbaresco vinerna skördas just för tillfället. Överallt  ser man glada och nöjda vinbönder som ser årets skörd som en av de bättre på många år. Man bör alltså lägga 2011 på minnet och köpa på sig några pavor när Piemontevinerna lanseras på marknaden om några år.

I går gjorde vi en dagstur till Ligurien och till den vackra orten Varigotti på den italienska rivieran. På vägen dit stannade vi till på en Formaggeria som är det italienska namnet för ostaffär. I området kring Bormidadalen gör man helt fantastiska ostar på get, får och ko. Varje gård gör förstås sina egna varianter vilket gör att man kan få uppleva en stor variation på smaker och typer inom ett ganska litet område.

I Varigotti blev det lunch hos Enzo Frumento på hans underbara restaurang Muraglia-Conchiglia d’Oro. Fisk och skaldjur blev det förstås och änglarna sjöng under hela måltiden! Till detta drack vi knastertorrt vitt vin. En frisk Müller-Thurgau från Alto Adige i norra Italien som gränsar mot Österrike. Vilken upplevelse!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: